Εγκαίνια της Δομης Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι

H πειραματική δομή υφαντικής τέχνης ήταν αποτέλεσμα πρότασης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακίου και κατόπιν της συνεργασίας του Συλλόγου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΠΕ Λακωνίας και τον Δήμο Ευρώτα. Εκφράζει ένα όραμα ανθρώπων που αναγνωρίζοντας την αξία της τέχνης αυτής επιθυμούν την διάσωσή της και το πέρασμά της στις νέες γενιές, ενώ αποτυπώνει την εκπλήρωση ενός χρέους προς τις γενιές που πέρασαν, κυρίως τις γυναίκες του Γερακίου, που ύφαιναν στον ορθό αργαλειό, δημιουργώντας καλλιτεχνήματα, από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Μια τέχνη που ξεπέρασε τα σύνορα του Γερακίου αλλά και της Ελλάδας.
Σημαντικό στοιχείο επίσης  αποτέλεσε   η ένταξη, από το Υπουργείο Πολιτισμού,  της γερακίτικης υφαντικής στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε ουσιαστικά την αφορμή ώστε να «επανεκκινήσουν » τα μαθήματα υφαντικής. Ας σημειώσουμε ότι η λειτουργία της δομής υφαντικής, παράλληλα με έκθεση/μουσείο υφαντικής , ήταν μέρος της πρότασης που υπέβαλλε ο σύλλογός μας στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του συλλόγου μας λοιπόν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει εξ΄ολοκλήρου τη δομή. Την κατασκευή 15 ξύλινων, ορθών αργαλειών από ντόπιους τεχνίτες, καθώς και των αντίστοιχων «εργαλείων» (σκαμνιά, χτενάκια, ανέμες κλπ), την αγορά των νημάτων και την αμοιβή των εκπαιδευτριών.
Ο δήμος Ευρώτα μας παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο του Δημοτικού Ξενώνα για τη στέγαση των αργαλειών. Για την διδασκαλία της τέχνης απευθυνθήκαμε σε έμπειρες υφάντρες του χωριού, από τις οποίες, η  Χρυσαφία Σίνη και η Χρυσούλα Σταματοπούλου προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν το έργο αυτό.
Τα εγκαίνια της δομής  ήταν λαμπρά και πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο, από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, μαζί με την Πρόεδρο της  Επιτροπής 2021,  κ.  Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, τον Υφυπουργο Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη,   τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βερούτη, τον δήμαρ-χο Ευρώτα κ. Δήμο Βέρδο και τον πρόεδρο του Συλλόγου μας , κ.  Μιχάλη Σόβολο. Παρούσα ήταν επίσης η πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κα Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, εκπρόσωποι των Δήμων της Λακωνίας αλλά και γειτονικών νομών και πλήθος κόσμου. Η συμπατριώτισσά μας,  Υπουργός , κα Μαριέττα Γιαννάκου, απέστειλε χαιρετισμό με τις ευχές δύο τμήματα που λειτούργησαν (πρωινό – απογευματινό). Οι μαθητές /μαθήτριες συμμετείχαν με ενθουσιασμό, και κατασκεύασαν , υπό τις οδηγίες των εκπαιδευτριών μικρά υφαντά. Οι έμπειρες και ακούραστες δασκάλες υφαντικής είναι η Χρυσαφία Σίνη και η Χρυσούλα Σταματοπούλου .
Καθώς το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι αυξημένο , και μάλιστα  έχει εκδηλωθεί και από άλλα μέρη της Ελλάδας, και ύστερα από την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να χρηματοδοτηθεί η Δομή για τουλάχιστον μια 5ετία ακόμη, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα καινούριος κύκλος εκπαίδευσης. Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο ιστολόγιο (blog) του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών politistikosgeron.blogspot.com.
Τα μαθήματα του κύκλου που πραγματοποιήθηκαν από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο,  γίνονταν καθημερινά, από Δευτέρα ως Πέμπτη και ώρες 9-12 (πρωινό τμήμα) ή 5-8 (απογευματινό τμήμα). Σύνολο 120 ώρες.
Στους συμμετέχοντες απονεμήθηκε  Βεβαίωση Παρακολούθησης. σε ειδική εκδήλωση, όπου υπογράφηκε η σύμβαση και για την επόμενη 5ετία από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Νίκα.
Ο νέος κύκλος, θα πραγματοποιηθεί  Σαββατοκύριακα. Οι ώρες αλλά και οι ακριβείς ημέρες θα αποφασιστούν και σύμφωνα με τις δυνατότητες των εκπαιδευόμενων.
Στόχος της Δομής είναι πρωταρχικά να μάθουν την τέχνη περισσότερα άτομα. Τα άτομα αυτά θα δράσουν ως «πολλαπλασιαστές», ώστε να μεταδώσουν την τέχνη με τη σειρά τους, και σε άλλους. Επίσης, να μπορεί να λειτουργήσει μια «ομάδα παραγωγής» υφαντών, ( οικιακή βιοτεχνία σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο) ώστε να μπορεί να γίνει δημιουργία προϊόντων που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Ένας άλλος στόχος σε επίπεδο επαγγελματικού προσανατολισμού είναι η δυνατότητα εκμετάλλευσης της χειροτεχνίας στο μέλλον, ειδικά από νέους ανθρώπους. Σε επίπεδο πολιτισμικής προσφοράς και ταυτότητας, στόχος μας είναι η διατήρηση του παραδοσιακού και ιστορικού χαρακτήρα του Γερακίου, και της ιδιαίτερης πολιτισμικής του ταυτότητας.
Όσον αφορά το μέλλον της σχολής, αυτό θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον του κόσμου ( εν δυνάμει μαθητών). Ευελπιστούμε να γίνει μια σχολή που να παρέχει πιστοποιημένο δίπλωμα ειδίκευσης, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί επαγγελματικά, αλλά και να έχει μεγαλύτερο κύρος. (ΙΕΚ ή σχολή του ΟΑΕΔ).






 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent