Νέα ανασκαφή στο Γεράκι

 

Αρχαιολογική ανασκαφή πραγματοποιήθηκε τρία περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γερακίου και συγκεκριμένα στη θέση «Ρυκάκια», κοντά στο σημερινό λατομείο. Επικεφαλείς της ανασκαφής ήταν ο κ. Αθανάσιος Θέμος, η κ.Έλενα Ζαββού και η. Mieke Prent με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Με μεγάλη χαρά και προθυμία συμμετείχε και ο αρχαιολόγος από το Γεράκι Χριστάκης Παναγιώτης. Πρόκειται για ένα μικρών διαστάσεων ιερό των κλασικών – ελληνιστικών χρόνων, βρίσκεται ανάμεσα στην αρχαία οδό από τις Γερόνθρες προς την ακρόπολη της Σελινούντος και η θέση του ελέγχει τη πεδιάδα προς τον νότο.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε καθαρισμός από την άγρια βλάστηση εξωτερικά των τειχών του κτηρίου αλλά και περιμετρικά του λόφου. Διακρίθηκαν τα τείχη του κτηρίου αλλά και διάσπαρτοι λίθοι και κεραμίδια από τη κατάρρευση του κτηρίου. Στη νότια πλευρά διακρίθηκε η πύλη που φαίνεται να είναι η κύρια είσοδος. Η ανασκαφή ξεκίνησε βόρεια στο εσωτερικό του κτηρίου αλλά και εξωτερικά, κοντά στη πύλη. Τα ευρήματα που βρέθηκαν ήταν ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα ειδώλια. Τα περισσότερα ήταν ειδώλια ταύρων, αγριόχοιρων, δελφινιών αλλά και κριάρια και πτηνά.

            Η ακριβής χρονολόγηση αλλά και σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένο το ιερό παραμένουν ακόμα άλυτα προβλήματα. Η έρευνα όμως θα συνεχιστεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και την επόμενη χρονιά.

Παναγιώτης Χριστάκης, αρχαιολόγος 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent