Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς 2022

 

 




 

Για μια ακόμα χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετείχε στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές». Και φέτος συνεργάστηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και την Πειραματική Δομή Υφαντικής Τέχνης Γερακίου Λακωνίας[1] για να μυήσουν, με τη βοήθεια των πάντα πρόθυμων εκπαιδευτικών τους, τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γερακίου, στην πανάρχαια τέχνη της υφαντικής, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κράτα το νήμα» (23 Σεπτεμβρίου).

Η ενοποιητική δύναμη της πανάρχαιας τέχνης της υφαντικής, τέχνης που ασκήθηκε στην περιοχή από την προϊστορία ακόμα, έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα στον τόπο. Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι μικροί μαθητές έγιναν οι διαμεσολαβητές ανάμεσα στη μαρτυρία των ιχνών της υφαντικής: το νήμα ξεκινά από τα ευρήματα στη θέση Δοντάκια, περνά στα κτήρια και τους ναούς του Κάστρου έως τους ναούς στο νεώτερο οικισμό (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος), συνεχίζει στα νεώτερα υφαντικά έργα που όλοι τους γνωρίζουν από την οικογένειά τους και καταλήγει στο μέλλον της τέχνης των γιαγιάδων τους, μέσα από τη δραστηριότητα της νεοσύστατης Πειραματικής Δομής Υφαντικής Τέχνης.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε μια ανακαλυπτική δράση, στη διάρκεια της οποίας γνώρισαν τον τόπο τους και τον συνέδεσαν την πολιτισμ(τ)ική τους κληρονομιά με τον σύγχρονο πολιτισμό και την λαϊκή δημιουργία. Με την καθοδήγηση αρχαιολόγου ΕΦΑΛΑΚ, εκπαιδευτριών υφαντριών (κ. Χρυσαφία Σίνη) και μαθητευόμενων στην Δομή (Δανάη Μακρυγιάννη, Κωνσταντίνα Χριστάκου, Marie Dieudonné)  αλλά και με τη χρήση ποικίλου εποπτικού υλικού οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό και την ιδιαίτερη αυτή τέχνη. Μέσα από σύντομη, απλοποιημένη διδασκαλία της γερακίτικης υφαντικής και εφαρμογή αυτής σε μεγάλων διαστάσεων αργαλειό οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό σε ένα βιωματικό εργαστήρι κατασκευής συμμετοχικών, μικρών διαστάσεων υφαντών έργων (χρησιμοποιήθηκαν μάλλινα νήματα και αργαλειοί μικρών διαστάσεων).

 

 

Γιάννα Κατσουγκράκη

 

[1] Η Πειραματική Δομή Υφαντικής Τέχνης Γερακίου Λακωνίας, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2021 και έκτοτε οργανώνει κύκλους εκμάθησης της υφαντικής τέχνης. Το διάστημα αυτό λειτουργεί ήδη ο τρίτος κύκλος εκπαίδευσης.



[1] Η Πειραματική Δομή Υφαντικής Τέχνης Γερακίου Λακωνίας, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2021 και έκτοτε οργανώνει κύκλους εκμάθησης της υφαντικής τέχνης. Το διάστημα αυτό λειτουργεί ήδη ο τρίτος κύκλος εκπαίδευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent