Μαριέττα Γιαννάκου. Εκ Γερακίου ορμώμενη...


 

Με τιμές που άρμοζαν στην πολιτικό αλλά κυρίως στον άνθρωπο, πραγματοποιήθηκε  η κηδεία της Μαριέττας Γιαννάκου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Παρόντες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, απλοί πολίτες, φίλοι και συγγενείς, να συμπαρασταθούν στα πολύ δικά της πρόσωπα, την κόρη της Ζωή και την αδερφή της Φανή. Και όσοι δεν ήμασταν εκεί, συμμετείχαμε από μακριά στη θλίψη και τον αποχαιρετισμό. Έτσι, σε κλίμα συγκίνησης, θλίψης και τιμής, έκλεισε ο κύκλος της ζωής και της  προσφοράς της σπουδαίας Γερακίτισσας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον επικήδειο που εκφώνησε, έκανε λόγο για την παρουσία ενός "στελέχους που κοσμούσε τις κυβερνήσεις, και που δεν αρνήθηκε ποτέ καμία ευθύνη". Για μια γυναίκα με "σπάνια ευρύτητα γνώσεων, για μια παρρησία που θεμελιωνόταν στις αρχές της και για μια ευγένεια που διαμόρφωσε ένα μοναδικό παράδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς."
( https://primeminister.gr/2022/03/02/28796)
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ με ανακοίνωσή της "Θρηνεί για την απώλεια της Αντιπροέδρου της, Μαριέττας Γιαννάκου" https://www.nato-pa.int/news/nato-pa-mourns-loss-vice-president-marietta-giannakou
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχαιρέτησε την επί σειρά ετών Ελληνίδα Ευρωβουλευτή με ένα συγκινητικό βίντεο στο twiter, στο οποίο η ίδια ακούγεται να λέει: «Αυτό που μας χρειάζεται είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στην οποία όμως οι πολίτες δεν θα είναι αμέτοχοι».
Η Μαριέττα Γιαννάκου διετέλεσε ευρωβουλευτής σε τρεις διαφορετικές περιόδους από 1984 έως 1990, από 1999 έως 2000 και από 2009 έως 2014. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, είχε επιτελέσει σπουδαίο έργο, με σημαντικότερη την προσφορά της στον αγώνα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχε βραβευτεί, για την προσφορά και τη δράση της, με σπουδαία παράσημα: Από την Δημοκρατία της Χιλής, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από την Πολωνική Δημοκρατία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, την Ιταλική Δημοκρατία και τη Γαλλική Δημοκρατία.
Όμως, δεν ξέχασε τον τόπο της και την γενέτειρά της. Μεγαλύτερη προσφορά της η ίδρυση της Νοσηλευτικής Πανεπιστημιακής Σχολής στη Σπάρτη, και του (Μεταπτυχιακού)  Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών στον Μυστρά. Στο Γεράκι, που πάντα μνημόνευε,  είχε χρηματοδοτήσει έργα όταν της ζητήθηκε (για εκπαιδευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς σκοπούς). Είχε υποδεχτεί και ξεναγήσει το Γυμνάσιο  Γερακίου, στην Ελληνική  Βουλή, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (το 2012), προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σημαντικότερη κληρονομιά της όμως, το πρότυπο ανθρώπου, γυναίκας, επιστήμονα και πολιτικού, με ομορφιά, εσωτερική και εξωτερική, με θάρρος, ευγένεια, υψηλά ιδανικά και σταθερές αξίες, τα οποία πρέσβευε.                  *                                                                                                  Ανθή Σαράντη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent