Γυναίκες και Επανάσταση. 1821

 Στον φιλόξενο χώρο κάτω από τον πλάτανο, στην Κάτω Βρύση, και υπό τους ήχους των τζιτζικιών, ένα απόγευμα του Ιουλίου, η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας, παρουσίασε το βιβλίο "Γυναίκες και Επανάσταση, 1821. Από τον Οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος". Καλεσμένη ήταν η συγγραφέας του βιβλίου, καθηγήτρια της Πολιτικής Ιστορίας στο Αριστο-τέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασιλική Λάζου. Η συγ-γραφέας αναφέρθηκε στον ρόλο των γυναικών κατά την Επανάσταση και στα δεινά που αυτές υπέφεραν. Όπως χαρα-κτηριστικά ανέφερε, οι γυναίκες και τα παιδιά, ως "οι πιο αδύναμοι κρίκοι", εννοώντας την μη ευνοϊκή τους θέση στην κοινωνία, στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια, υπέμεναν  πάντα τις φοβερότερες συνέπειες του πολέμου. Ανα-φέρθηκε επίσης σε γυναίκες ξακουστές  και σπουδαίες, όπως ήταν η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, αλλά και σε γυναίκες "ανώνυμες" και πολλές, που βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο τις οικογένειές τους και την πατρίδα.  
" Γυναίκες εν πολέμω. Μέσα από μια ποικιλία ιστορικών πηγών διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι γυναίκες στον πόλεμο, η επικουρική και ενίοτε η πολεμική τους δραστηριότητα . Γυναίκες ως ¨βάρος", γυναίκες ως "λάφυρα", γυναίκες στα χαρέμια". (από το οπισθόφυλλο).
Εδώ ας σημειωθεί  η πολύ ενδιαφέρουσα  εισαγωγική εξιστόρηση γεγονότων που συνέβησαν στον τόπο μας  κατά τα χρόνια της Επανάστασης, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μιχάλη Σόβολο, ο οποίος έχοντας συγκεντρώσει ιστορικά στοιχεία και αρχειακό υλικό αναφέρθηκε κυρίως στις Γερακίτισσες που αιχμαλωτίσθηκαν κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ Πασά, το 1825 , και στάλθηκαν αστην Αίγυπτο. Οι γυναίκες υπέφεραν και πολλές από αυτές δεν γύρισαν ποτέ.
Η συζήτηση, με αφορμή το βιβλίο, κράτησε ως το βράδυ και επεκτάθηκε σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, και της θέσης της γυναικας στην κοινωνία και στην πολιτική, κάτι που θίγεται και στο βιβλίο, με αναφορά στις πρώτες ενέργειες που έγιναν από τον Καποδίστρια κατά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.  Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν ζωηρό , ενώ η συγγραφέας- ιστορικός απαντούσε πρόθυμα στις ερωτήσεις τους.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για δανεισμό στην Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου.


                                                                           Ανθή Σαράντη.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent