Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

 

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης

φωτ: Παν. Νικολακάκος

 

Και πώς να μην είναι άλλωστε, μεταφορικά ή κυριολεκτικά; Ο ποταμός που εμπλέκει Μύθους και Ιστορία, ξεκινά από τα βόρεια του Νομού Λακωνίας και εκβάλλει στο Λακωνικό Κόλπο. Περίπου ογδόντα χιλιόμετρα μήκος, τροφοδοτεί κάμπους, σημαντικούς υδροβιότοπους, παραποτάμια δάση, γεωργικές καλλιέργειες, ακόμα και μικρές λιμνοθάλασσες. Ευαίσθητα και ενδημικά είδη, όπως είναι η καιαδική μενίδα και ο λακωνικός πελασγός, ίριδες, ερωδιοί και πληθώρα ερπετών και αρπακτικών πτηνών συντάσσουν ένα πλούσιο απόθεμα ζωής, μια ανάσα από τα χωριά μας. Ο Ευρώτας είναι ένας συνεχόμενος «δωρητής» για τους κατοίκους του Νομού σε πολλά επίπεδα, αλλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται αποδέκτης μιας σκληρής συμπεριφοράς των ανθρώπων: απόβλητα εργοστασίων και διάφορων επιχειρήσεων αφήνονται στα νερά του, ταξιδεύουν σε όλο τον ρου του και ακυρώνουν οποιαδήποτε ισορροπία προσπαθούν να επιτύχουν οι μηχανισμοί της Οικολογίας τον υπόλοιπο χρόνο!

φωτ: Πηγές Ευρώτα - Δέσποινα Πορφύρη

 

Ο κατσίγαρος και άλλα λύματα περιέχουν φαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές θα ισχυριστεί κανείς -αλλά μόνο όταν υπάρχουν στα τρόφιμα! Οι ενώσεις αυτές είναι επικίνδυνες για το οικοσύστημα του ποταμού, άλλωστε είναι γνωστές ότι με αυτές καίνε τα φυτά στα χωράφια, εξοντώνουν έντομα, χέλια ή μικρά ζώα. Η αλυσίδα των επιπτώσεων ακολουθεί την τροφική αλυσίδα κάθε κοινωνίας, στην οποία τελευταίος κρίκος είναι πάντα ο άνθρωπος.  Η τελευταία φράση είναι τόσο κοινότυπη και βαθιά ριζωμένη στα κείμενα διδασκαλίας Περιβαλλοντικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, παρ’ όλ’ αυτά, ακόμα δεν έχει εμπεδωθεί. Όπως είπε και η Rachel Carson, Βιολόγος και συγγραφέας, «ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και ο πόλεμος που κάνει εναντίον της φύσης είναι αναπόφευκτα ένας πόλεμος εναντίον του ίδιου του του εαυτού». Επομένως, σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Η επεξεργασία των λυμάτων, πριν αυτά διατεθούν στο περιβάλλον, είναι μια σύγχρονη λύση, που βρίσκει πολλές και ποικίλες εφαρμογές στη χώρα μας, μελετάται και γίνεται αποδοτική όσο περνούν τα χρόνια. Σημείο αναφοράς μιας βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων με ένα ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίο ανανεώνονται και σε ένα βαθμό που δεν προκαλεί οικολογικά προβλήματα, στηρίζοντας μια ευαίσθητη στάση απέναντι στο περιβάλλον.

Επίκαιρη την εποχή αυτή του χρόνου, η «πληγή» του Ευρώτα ζητά επούλωση. Η δραστηριοποίηση της κοινωνίας και η συνεργασία των Λακώνων θα δείξει εάν ποτέ επουλωθεί ή αν θα παραμείνει, προετοιμάζοντας ένα αμφισβητούμενο μέλλον για τη σπάνια οικολογική σημασία της περιοχής μας.

Βαθάκου Ζωή, Βιολόγος

Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα «Ο Ευρώτας»

www.sfpevrotas.com

φωτ: το φαράγγι στον Βρονταμα - Ζωή Βαθάκου

 

φωτ: Λεωνίδας Βαρδακας
 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent