Για τη Μαριέττα

 

Πολλά και ενδιαφέροντα κείμενα δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο καιρό αφιερωμένα στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, αναφερόμενα στο ήθος και τη διαδρομή της. Ορισμένα από αυτά –για να τα αναζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος- είναι τα ακόλουθα:

-Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Τρίτη 01/03/2022, σελίδα 9.

-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Παρασκευή 04/03/2022, σελ. 29.

-Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ,  04-06/03/2022, σελ. 76.

-Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 06/03/2022, σελ. Α28/52.

Ωστόσο, θα σταθώ σε ένα δημοσίευμα ένα χρόνο περίπου πριν τον θάνατό της. Αντιγράφω (διατηρώντας την ορθογραφία του αρχικού κειμένου) αποσπάσματα:

«Μαριέττα Γιαννάκου

Μια σωστή Κυρία

…Μια Κυρία που επιμένει στο ήθος άλλων εποχών, στον λόγο άλλων εποχών ,στην ευγένεια άλλων εποχών… Η Μαριέττα Γιαννάκου εκπροσωπεί από πολλές απόψεις και για πολλούς ανθρώπους –όχι κατ΄ανάγκη οπαδούς της ΝΔ- την ελπίδα ότι δεν θα αλώσουν τελικά και ολοκληρωτικά η φτήνια, η ιδιοτέλεια και η μπαγαποντιά τη δημόσια ζωή. Είναι μια πολιτικός που απολαμβάνει κανείς να αντιπαρατίθεται μαζί της…».

Το απόσπασμα προέρχεται από αντιπολιτευόμενη εφημερίδα (Dodumento, Kυριακή 23/05/2021)  και αυτό ακριβώς δείχνει το εύρος της προσωπικότητας της Μαριέττας Γιαννάκου και της προσδίδει ξεχωριστή αξία.

 Πολιτικός και Άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες, σεβασμό στη διαφορετική άποψη, ανοχή και ανεκτικότητα προς τις άλλες ιδεολογίες, ευρυμάθεια και διαρκή διάθεση για Γνώση και Διάλογο, αγωνιστικότητα με αυταπάρνηση. Αυτή ήταν με πολύ λίγα λόγια η Μαριέττα και είναι γεγονός ότι, όταν τέτοιας ποιότητας άνθρωποι φεύγουν από τον στίβο της πολιτικής, η πολιτική γίνεται πιο φτωχή. Όπως και η ζωή…

Εκτός από την Ελλάδα και την πολιτική που πρόσφερε πολλά,  το χωριό που τη γέννησε, το Γεράκι,  της οφείλει πολλά… Προσωπικά, θεωρώ ότι   μια ημερίδα αφιερωμένη στην εξαίρετη προσωπικότητά της αποτελεί χρέος, αλλά και ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής από το χωριό μας.

Ας είναι η μνήμη της αιώνια!

                                                                        ΚΩΣΤΑΣ  ΤΣΕΜΠΕΛΗΣ

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent