Έκθεση του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας Αυστραλίας, Παναγιώτης Μαυραειδής (φύλλο 26.2020)

 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΔΕΛΑΪΔΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση τον Δεκέμβρη του 2020 η Τρίτη κατά σειρά Έκθεση του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας στην αίθουσα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου του Φλάμπουρου στην Αδελαϊδα. Το Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας έχει ήδη συμπληρώσει ενάμιση χρόνο ζωής στην Πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας, σημειώνοντας ουσιαστική  πολιτιστική δραστηριότητα και αξιοσημείωτη ελληνική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Αδελαΐδας.

 

Μετά από διακοπή ενός χρόνου περίπου λόγω του COVID 19 το Eελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας επανήλθε δυναμικά πραγματοποιώντας έκθεση διάρκειας δύο εβδομάδων. Τα εκθέματα αυτήν την φορά ήταν παραδοσιακές ενδυμασίες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, χειροποίητα εργόχειρα, πίνακες ζωγραφικής, βυζαντινές εικόνες, ψηφιδωτά του καλλιτέχνη Σωφρόνιου Σεμετζίδη, ξυλόγλυπτα έργα λαϊκής τέχνης, τρισδιάστατες κατασκευές αλλά και πίνακες από σπιρτόξυλα του αείμνηστου συμπάροικου Γεωργίου Πουφέρα, υφαντά αργαλειού και ποικίλα αντικείμενα παραδοσιακής τέχνης.

 

Να σημειωθεί ότι όλα τα εκθέματα είναι δωρεές Ελλήνων από την Αδελαϊδα αλλά και την υπόλοιπη Αυστραλία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταξιωμένοι και παγκοσμίως γνωστοί  Έλληνες καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστραλία όπως η Ελένη Kαραδημητρίου (Helen Kari), o Πανίκος Παναγή Χατζιδάκης, η Μαίρη Καλαιτζή, η Ειρήνη Λαζαρίδη, η Κατερίνα Πατράγκος, ο Άγγελος Μαυραειδής, ο Νίκος Αλατζάς, υποστηρίζουν το Ελληνικό Μουσείο Αδελαΐδας δωρίζοντάς μας πίνακες ζωγραφικής.

 

Επιπλέον Μουσεία από την Ελλάδα δήλωσαν την υποστήριξή τους στο Μουσείο Αδελαΐδας, στέλνοντας εκθέματα, όπως το “Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Ναυπλίου(ΠΛΙ)” και το “Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης”

 

Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν βραδιές Ελληνικού κινηματογράφου με προβολή πέντε βραβευμένων ταινιών, καθώς και του ντοκιμαντέρ “1.000 τ.μ. χρόνου” της Μάρως Αναστοπούλου. Ακόμα δόθηκε ομιλία με θέμα “Aρχαία Ελληνική Τεχνολογία”.

 

Την Έκθεση διαφήμισαν τα τοπικά ΜΜΕ και την επισκέφτηκε αρκετός κόσμος, ενώ μέσα στους επισκέπτες ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαϊδα κ. Γεώργιος Ψιάχας και ο δήμαρχος του West Torrents Michael Coxon, οι οποίοι δήλωσαν ότι «θα επιθυμούσαν και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρει το Ελληνικό Μουσείο μόνιμη στέγη που θα λειτουργεί ως ανοικτός Εκθεσιακός χώρος για το κοινό».

 

Στην φωτογραφία η πρόεδρος του Μουσείου κ. Χρυσούλα Μελισσινάκη μαζί με έργα του αείμνηστου συμπάροικου Γεωργίου Πουφέρα που έχουν δωριστεί στο Mουσείο από την οικογένειά του.

 

Πληροφορίες για το Ελληνικό Μουσείου Αδελαΐδας θα βρείτε στην ιστοσελίδα:

http://greek-museum.com.au

ή στο Facebook: Greek Museum of Adelaide

ή τηλεφωνήστε στο (00618) 70710821 στο γραφείο μας στην Αδελαϊδα.

 

Παναγιώτης Μαυραειδής

(Γραμματέας του Ελληνικού Μουσείου Αδελαΐδας)



 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ευρώτας, ο –πληγωμένος- πατέρας της Σπάρτης , Ζωή Βαθάκου (φύλλο 26, 2020)

Ιστορικό Κουίζ: «Το Γεράκι στις ημέρες του Ιμπραήμ»- Μιχάλης Σόβολος -φύλλο 26. 2020

Πρόσφατες εργασίες από την αρχαιολογική μελέτη στο Γεράκι - MiekePrent